Dywan w kuchni może być bardzo funkcjonalny, o ile wybierzemy odpowiedni model. Kuchnia jest miejscem, w którym dużo się dzieje. Gotowanie, pieczenie, przygotowywanie wszelkich posiłków. Można powiedzieć, że kuchnia jest sercem niemal każdego domu, w którym chcemy się czuć dobrze.
Decyzja o umieszczeniu dywanu w kuchni ma wiele zalet. Przede wszystkim efekt wizualny. Wygląd naszej kuchni, dzięki odpowiednio dobranemu dywanowi, może bardzo zyskać. Ponadto, dywan na podłodze chroni nasze stopy przed zimnem, co docenimy np. podczas zimowego poranka, gdy tuż po wstaniu z łóżka chcemy napić się kawy. Poza tym podłoga w kuchni nie zawsze jest idealna, czasem chcemy zamaskować drobne niedoskonałości. Dywan będzie tu świetnym rozwiązaniem.
Im większa kuchnia, tym większe możliwości w wyborze umiejscowienia dywanu, warto jest bowiem położyć go w bezpiecznej odległości od kuchenki czy mikrofalówki. Większa jest również swoboda w wyborze kolorystyki, kształtu dywanu czy jego rozmiaru. Warto pamiętać o tym, że jeżeli w kuchni znajduje się okrągły stół, bardzo dobrze skomponuje się on z okrągłym dywanem. Z kolei kontrast w tym zakresie, czyli prostokątny stół i okrągły dywan, niekoniecznie będą ze sobą dobrze współgrać.
Pewnym minusem dywanu w kuchni jest fakt, że na dywanie można się łatwo poślizgnąć. Na to jednak jest prosty i niedrogi sposób, a jest nim po prostu zastosowanie maty antypoślizgowej pod dywan. Taką matę rozkłada się pod dywanem, dzięki czemu nie przesuwa się on po podłodze. Mata taka nie tylko działa antypoślizgowo, ale także zwiększa komfort chodzenia po dywanie.